top of page

Boottocht Haarlem centrum

Op zonnige dagen is het heerlijk om een bootje te huren en de rivier het Spaarne op te gaan. Als het weer enigszins meezit trekken veel bewoners van Haarlem en omstreken het water op of genieten zij aan de kades van het goede leven. Wij hebben zelf een aantal keer een bootje gehuurd voor circa 2 uur bij Club Spaarne. Let op: doe dit ver van tevoren anders zijn de boten vaak al verhuurd.

Club Spaarne ligt aan een steiger naast de Catharijnebrug dichtbij molen de Adriaan, de Koepelgevangenis en de Bakenesserkerk. Meestal huren wij de boot voor twee uur. Je hebt dan min of meer drie opties: de eerste is een rondtocht om het centrum van Haarlem heen. Dit hebben wij een aantal keer gedaan met vrienden of familie die nog niet zo bekend met de stad waren. De andere opties zijn of het Spaarne in noordelijke richting af te varen tot het meer de Mooie Nel of richting het zuiden naar het oude stoomgemaal bij Cruquius.


Indien je niet bekend bent met Haarlem geeft de bootverhuur je een kaart mee met uitleg over hoe het best te varen. De bootjes zijn er in diverse maten en makkelijk te besturen, mede door de geringe snelheid. Neem vooral lekkere dingen mee om te kunnen borrelen. Kies je ervoor om richting de Mooie Nel te varen, dan is het ook mogelijk een duik te nemen in het meer.

Wij starten de rondtocht vanaf de bootverhuur en varen langs molen de Adriaan het Spaarne af in noordelijke richting. Hierbij heb je af en toe zicht op de Koepel gevangenis.


Je vaart vervolgens onder de (spoor)brug door en ziet dan aan je rechterhand de voormalig Droste Fabriek. Hier werd vroeg chocola gemaakt dat over heel de wereld bekend was. Je ziet nog steeds het Droste meisje met een Droste blik in haar hand op de gevel van het iconische gebouw. Als je goed kijkt zie je dat de afbeelding zich in de afbeelding blijft herhalen. Op het blikje in de handen van het meisje zie je weer het meisje dat een blikje vast heeft en nog een keer. Internationaal staat een dergelijke herhaling van hetzelfde beeld dan ook bekend als het Droste effect. Naast de Droste fabriek vind je restaurant Mooie Boules.

Aan de overkant van de fabriek, links van het havenkantoor, vervolg je de tocht onder een lage brug door. Je bevindt je dan op de Kloppersingel. Naast deze singel is tegenwoordig een park gelegen op de plek waar vroeger de stadsmuren van Haarlem stonden. Je merkt al snel aan de loop van de singel dat deze de contouren van de voormalige verdedigingswerken volgt.

De Kloppersingel gaat over in de Schotersingel en deze vaar je af tot je weer onder het spoor en de weg door moet onder twee bruggen door. Deze bruggen zijn erg laag maar leveren veel lol op omdat iedereen gebukt moet gaan zitten en absoluut niet overeind kan komen. Eenmaal onder de bruggen doorgekomen zie je aan de linkerhand het Kenaupark, dat met een beetje zon vaak helemaal vol genietende mensen ligt. Op dit moment vaar je op de Kinderhuissingel die na een tijdje over gaat in de Leidsevaart.

Je vaart de Leidsevaart af tot je de Nieuwe Sint Bavokerk ziet liggen aan je rechterhand. Blijf hier vooral even genieten van het aanzicht van deze mooie kerk. Bij de Nieuwe Sint Bavokerk sla je linksaf de Raamsingel op. Je passeert hier de Stadsschouwburg. De Raamsingel gaat automatisch over in de Gasthuissingel en de Kampersingel. Je komt onder andere langs het Frans Halsmuseum en je ziet boven op een parkeergarage de Dakkas liggen. Waarschijnlijk zie je ook veel mensen zitten op het terras van Blend. Op een zeker moment vaar je wederom een bruggetje onderdoor en kom je weer terecht op de rivier het Spaarne. Deze sla je linksaf op. Hier is het over het algemeen erg druk met bootjes.


Links op de kade zie je de Roast Bistro. Als je het Spaarne afvaart zie je aan de linkerkant diverse hoogtepunten van Haarlem zoals de Waag, het Teylers museum, de Sint Bavo kerk en je vaart onder de mooie Gravestenenbrug door. Hier is de tocht bijna afgelopen, maar eerst sla je linksaf de Bakenessergracht op.

Dit is een zeer mooi rustig grachtje met veel karakteristieke panden aan weerszijden. Rechts zie je de Bakenesserkerk. Als je de gracht afvaart kom je uit op de Nieuwe Gracht, waar je ook met onze stadswandeling langsloopt. Hier sla je rechtsaf en zie je molen de Adriaan weer. Dit betekent automatisch ook dat je weer terug bent bij Club Spaarne en de boot weer afgeeft.


Absoluut de moeite waard bij een bezoek aan Haarlem!


Comments


bottom of page