top of page

Champagnestreek

Tijdens onze vakantie in Frankrijk zijn wij onder andere naar de champagnestreek geweest. Wij hebben enorm genoten van deze prachtige streek en champagnes uiteraard. Graag nemen we jullie mee in onze tips.


Champagnehuizen

De champagnestreek stikt van de champagnehuizen. Je kan kiezen voor een groot champagnehuis zoals Moët et Chardon of Mercier maar ook voor een kleiner champagnehuis. In principe kan je een heel weekend vullen met het bezoeken van champagnehuizen. Wij kozen ervoor om naar één champagnehuis te gaan.

Wij zijn naar het champagnehuis van Mercier geweest. Online hebben wij een tour geboekt die ongeveer 1.5 uur duurt. Wij vonden het een leerzame en leuke tour en vertellen er graag meer over. Mercier produceert sinds 1858 al champagne. Voor Mercier was het belangrijk om champagne te maken dat voor iedereen betaalbaar was. Mercier produceert jaarlijks miljoenen flessen champagne. Om dit te kunnen produceren hebben ze hectares aan wijnvelden maar kopen ze ook druiven van andere producenten/boeren.Mercier heeft een enorme champagnekelder van kilometers lang. Champagne moet namelijk geproduceerd en bewaard worden op een constante temperatuur van 10 graden en een luchtvochtigheid van 90%. Van het plukken van de druif tot de verkoop van de champagnefles, is een proces van twee jaar. Tijdens de tour wordt meer verteld over de productie van champagne en neem je een kijkje in de champagnekelder met als kers op de taart: champagne proeven!
Wandeling door Epernay en champagnevelden

Voordat wij naar Mercier gingen, hebben we een wandeling gemaakt die start in Epernay. De wandeling is eerst door de stad en langzaam vervolg je wandeling die plaatsvindt in de buitenwijken van Epernay. Uiteindelijk wandel je langs en door de champagnevelden. Wist je dat champagne, alleen champagne genoemd mag worden als het geproduceerd wordt uit de champagnestreek? Je mag champagne namelijk champagne noemen als de champagne gemaakt is van druiven uit de champagnestreek. In de champagnestreek bevat de grond namelijk een bepaalde hoeveelheid kalk wat belangrijk is voor de minerale smaak van champagne. We hebben ons laten vertellen dat er zeer strenge regels zijn voor het produceren van champagne.


Dit is een prachtige wandeling waar je eigenlijk geen enkele toerist tegenkomt. Houd je van wandelen en iets anders doen dan anderen? Dan raden we het zeker aan om een wandeling te maken. Geniet vooral van de mooie uitzichten en de rust.


Epernay

Wij hebben door Epernay gewandeld tijdens onze wandeling en zijn naar het champagnehuis Mercier geweest. Epernay is een klein stadje waar je naast de verschillende champagnehuizen ook leuk doorheen kan wandelen en waar je uiteraard lekker kunt eten én champagne kunt drinken. Er zijn verschillende restaurantjes in Epernay, wij hebben gegeten bij Le Sardaigne. Een Italiaans restaurant met uitzicht op de Église Notre-Dame d'Epernay.
Reims

Zelf zijn we maar kort in Reims geweest. We sliepen in de buurt van Epernay en zijn alleen op onze heenreis naar de airbnb in Reims geweest om te lunchen. Reims heeft een historisch centrum met een prachtige kathedraal. Wij vonden het jammer dat het centrum zijn historische charme een klein beetje verloren is. Het centrum heeft namelijk ook plaats gemaakt voor een grote winkelstraat met de welbekende grote ketens. Dit maakt Reims wel een stad waar je ook kunt shoppen.Verblijf

In de champagnestreek heb je talloze opties om te verblijven. Allereerst heb je keuze uit de verschillende steden vanuit je de streek kunt ontdekken. Daarnaast kan je kiezen voor dure grote hotels, chateaus of bed & breakfast. Wij kozen voor het laatste. Wij kozen daarnaast om niet in een grote stad te verblijven maar meer op het platteland. We hadden een prachtige bed & breakfast geboekt tussen de champagnevelden. Een zeer vriendelijke host die ook zelf champagne maakte. Uiteraard hebben we wat flesjes meegenomen. Klik hier op de link van ons verblijf.Comments


bottom of page