top of page

Loire streek

Tijdens onze vakantie in Frankrijk hebben wij een week verbleven in de Loire streek, ook wel bekend om haar prachtige en vele kastelen. Wij hebben een aantal mooie kastelen en dorpen/steden bezocht. Benieuwd? Lees dan snel verder.


Kastelen

In de Loire streek zijn ruim 100 kastelen te bezoeken. Van enorm grote kastelen tot kleinere kastelen. Wij hebben er een aantal bezocht en vertellen graag welke wij het mooiste vonden en waarom. Onze absolute favoriet is Château Villandry.

Dit kasteel is in 1532 gebouwd en heeft in de loop van de jaren verschillende methamorfoses gehad. Zelf hebben we het kasteel niet van binnen bekeken maar hebben we door de tuinen gewandeld. Het kasteel en vooral de tuin is echt prachtig onderhouden. Jaarlijks werken er tien fulltime tuinmannen aan de tuin en dat is zeker terug te zien. Momenteel is het kasteel in beheer van een familie. Deze familie doet goed zijn best om jou als toerist te laten genieten van het kasteel. Wij vonden het prettig dat het een niet zo druk bezocht kasteel is. Hierdoor kan je goed genieten van de tuinen.

Het tweede kasteel wat bij ons goed in de smaak viel is Château de Saumur. Wederom een niet super groot kasteel en daardoor weinig toeristen. Als je Saumur binnenkomt rijden, kan je het prachtige kasteel vanuit de stad bewonderen.

Middels een slingerweg kan je naar de top rijden waar het kasteel gevestigd is. Doordat het kasteel hoog gelegen ligt, heb je prachtig uitzicht over de Loire. Het kasteel is in de 10de eeuw gebouwd en dat is goed terug te zien. Je kan goed zien dat het kasteel gebruikt werd om het volk te verdedigen.

Helaas hebben we ons derde favoriete kasteel niet gefotografeerd en hadden we onvoldoende tijd om naar binnen te gaan. Als je in de buurt bent moet je zeker Château Brissac niet overslaan. Dit kasteel is het hoogste kasteel van de Loire streekt en kent maar liefst 7 verdiepingen.

Château d'Amboise is ook zeker het bezoeken waard. Je kan je bezoek aan het kasteel afsluiten met een drankje in het gezellige dorpje Amboise. Als je Amboise binnenkomt rijden, zie je direct het mooie kasteel. Gezien de hogere ligging was dit kasteel ook de ideale plek om het dorp te verdedigen.Na ons bezoek aan Amboise zagen we meerdere luchtballon opstijgen. Een bijzondere manier om de Loire streek te bewonderen vanuit de lucht.

Ook het kasteel van Angers is een prachtig kasteel. Château d'Angers is in de 9de eeuw gebouwd en in 13de eeuw is het kasteel uitgebouwd tot het formaat dat hij nu is. Oorspronkelijk werd het kasteel gebouwd als fort, op een plek die door de Romeinen werd bewoond, vanwege de strategische defensieve ligging. Ook om dit kasteel heen liggen mooie en goed onderhouden tuinen.Château de Cheverny is een prachtig kasteel maar heeft zijn bekendheid ook nog te danken aan de stripverhalen van Kuifje oftewel Tintin. Molensloot zoals we die kennen uit de avonturen van Kuifje is een kopie van Château de Cheverny. Het kasteel is al jaren in beheer van een familie en dat zie je. Ook hier zijn de tuinen en het kasteel prachtig onderhouden. Als je een ticket koopt voor de tuinen, kan je daarmee ook direct het kasteel van binnen bewonderen. Daarnaast is er voor de echte fans van Kuifje een merchandise winkel en een klein museum.

Tot slot hebben we Château Chambord bekeken. Het kasteel Chambord is tevens het grootste en meest statige kasteel van de Loire streek. Helaas verloor het kasteel voor ons hierdoor een klein beetje zijn charme. Het kasteel is groots opgezet en dat trekt veel toeristen aan. Hierdoor ervaar je toch minder de rust en de charme van een kasteel.

Als je een ticket koopt, kan je zowel de tuinen als de binnenkant van het kasteel bezoeken. Het kasteel is al langere tijd in beheer van de Franse staat en wij vonden het opvallend dat dit kasteel, in vergelijking met de andere kastelen die we bezocht hebben, minder goed onderhouden was. Als je het kasteel gaat bezoeken, kijk dan vooral veel naar boven. Vooral de bovenkant van het kasteel is mooi afgewerkt en bevat veel details.


Tevens staat dit kasteel bekend door zijn wenteltrap die ontworpen is door Leonardo Da Vinci. Het kasteel ligt geheel afgelegen in een enorm natuurgebied, wat ideaal is voor de jacht.


Steden in de Loire streek

Wij combineerden het bezoeken van de kastelen altijd met een bezoek aan een stad. Toen wij het kasteel Villandry gingen bekijken, zijn we in de avond naar Tours geweest. Een oud maar ook wel modern stadje aan de Loire. Wij hebben door Tours heen gewandeld en geborreld bij Guinguette de Tours sur Loire. Een gezellig hip tentje waar iedereen aan het genieten is van een biertje, de muziek en een borrelhap. Let op: je kan hier meer borrelen dan echt avondeten.

Château Chambord, Cheverny en d'Amboise hebben we gecombineerd met een hapje eten in Amboise. Amboise is misschien wel ons meest favoriete dorpje waar we geweest zijn in de Loire streek. Het is klein maar pittoresk en super gezellig. Iedereen zit lekker buiten te borrelen en te eten. Zelf hebben we een pizza gegeten bij Restaurant la Florentine. Een absolute aanrader. Als afsluiter van de avond haalden we een ijsje bij mijn (Charlotte) favoriete ijssalon Amorino.

De laatste dag zijn we naar Angers geweest na het bezoeken van Château Saumur, Brissac en d'Angers. Angers is een grotere stad waar je goed kunt shoppen naast het bekijken van al het moois. De stad heeft veel verschillende boutiques, eetgelegenheden, koffietentjes en tal van pleintjes. Angers is echt een bruisende gezellige stad dus zeker niet overslaan als je in de Loire streek bent! Wij hebben gegeten bij Chez Pont-Pont waar je naast uitzicht op het kasteel, ook goed kunt eten en borrelen.

Comments


bottom of page