Tijdens onze vakantie in Frankrijk verbleven wij een week in de Loire streek, bekend om haar vele prachtige kastelen. In het Loire-dal bevinden zich honderden kastelen, die sterk variëren in grootte, oorspronkelijke functie en uitstraling. Wij hebben een aantal van deze mooie kastelen bezocht en onze favorieten op een rijtje gezet. Hopelijk maakt dit het voor jullie makkelijker om zelf een keuze te maken over welke jullie willen bezoeken.
In onze tweede blog over de Loire-streek hebben wij beschreven hoe we onze bezoeken aan de kastelen hebben gecombineerd met mooie steden en dorpen in de Loire-vallei. Hier vind je aanbevelingen voor drie dagtrips.
Blog 1 : Top 6 kastelen uit de Loire-streek
Nergens anders ter wereld vind je zo'n verzameling kastelen als in de Loire-streek. Maar waarom vind je deze juist hier? De concentratie van kastelen is deels te verklaren door de Honderdjarige Oorlog met Engeland in de 14e en 15e eeuw. Engeland bezette grote delen in het noorden van Frankrijk. Overigens waren er rondom deze periode ook tijden dat Engelse vorsten nog veel meer grondgebied in Frankrijk hadden, maar deze blog is (helaas) geen geschiedenisles. De Loire-rivier was op een zeker moment in de oorlog een natuurlijke barrière, die als verdedigingslinie door beide partijen gebruikt werd. Het bouwen van forten om de verdediging te versterken was een logisch gevolg.
Als kind heb ik, Patrick, de trilogie van Thea Beckman over deze Honderdjarige Oorlog verslonden. Deze boeken staan vol met verwijzingen naar steden en kastelen in de Loire-vallei.
Ook is de Loire-streek in de buurt van Parijs. Als je hier een kasteel had, was je in ieder geval in de buurt van het Franse koningshuis.
Na afloop van de Honderdjarige Oorlog volgde voor Frankrijk in de 16e eeuw een nieuwe reeks aan conflicten, de zogenaamde Italiaanse Oorlogen. Een positief gevolg was dat de Franse vorsten in aanraking kwamen met de Renaissance.
De vele kastelen in de Loire waren in handen gekomen van de adel en hun nut als militair bolwerk was komen te vervallen. De Renaissance werd gekenmerkt door onder andere vernieuwde interesse en verlichting op het gebied van kunst, architectuur, literatuur en wetenschap. De Franse adel omarmde de overgang naar de moderne tijd en verving schietgaten in de kastelen door ramen, legde prachtige tuinen aan en creëerde als het ware sprookjeskastelen.
Hieronder volgt onze persoonlijke top van sprookjeskastelen. Geniet ervan!
Nummer 1: Château Villandry.

Van dit kasteel en haar omgeving hebben wij het meest genoten. Voor 1532 stond op de plek van het huidige kasteel een fort. In 1532 is het fort grotendeels gesloopt, slechts de versterkte woontoren op de hoek is blijven staan. Net als in de rest van de Loire-streek verloor het kasteel hiermee zijn ruwe uitstraling als militair bolwerk en kreeg het zijn huidige uitstraling van een sprookjeskasteel. Zelf hebben we het kasteel niet van binnen bekeken maar hebben we door de tuinen gewandeld. Het kasteel en vooral de tuin zijn echt prachtig onderhouden. Jaarlijks werken er tien fulltime tuinmannen aan de tuin en dat is zeker terug te zien. Sinds begin 20e eeuw is het kasteel in eigendom bij een rijke Franse familie. Volgens de verhalen begon hier de ultieme perfectionering van de tuinen. Wij hebben ruim een uur in de tuin verbleven. Je ziet zelfs dat mensen eten en drinken meenemen en in de tuin gaan zitten om te ontspannen.
Het rijksmonument is drukbezocht, maar er zijn ruime parkeervelden in de buurt. Wij hebben zelf een baguette en drinken meegenomen.


Nummer 2: Château d'Amboise
Dit is een van de kastelen waar goed is terug te zien dat deze oorspronkelijk zijn opgezet als verdedigingsbolwerken. Door de combinatie van hoogte, ruwe architectuur en omdat het fort deels is opgenomen in de heuvel, maakt dit kasteel echt diepe indruk. Tegelijkertijd is bovenop deze indrukwekkende verdedigingswal weer een sprookjesachtig deel van het kasteel geplaatst. Met name de combinatie van ruw en fijn, maakt een bezoek de moeite waard. Nog leuker is dat wederom het aanrijden langs de Loire-rivier schitterend is. Het stikt hier van de toeristen die veelal per fiets de regio verkennen. Wat ons betreft was het dorpje Amboise een van de gezelligere plekken in de omgeving. Hoewel er erg veel toeristen waren, was het wel bruisend. En dat laatste is iets wat wij op veel andere plekken in de streek toch wel een beetje gemist hebben. We hebben op het plein (Place Michel Debré) voor het slot bij een Italiaans restaurant van een pizza genoten.

Nummer 3: Château Chambord
Château Chambord is het grootste, beroemdste en meest statige kasteel van de Loire-streek. Het kasteel en haar omgeving zijn er volledig op gericht om grote groepen toeristen te ontvangen. Zo zijn er grote parkeerterreinen, die onder andere vol staan met touringcars. Ook loop je na het passeren van de entree door een straat met cafés en winkeltjes waar je van alles en nog wat kunt kopen, eten, drinken en doen. Helaas verloor het kasteel voor ons hierdoor een klein beetje haar charme. Met name voor kinderen is er wel veel te doen en te beleven.
Bovenstaande neemt niet weg dat het slot er prachtig uitziet. De architectuur is het ultieme voorbeeld van de Franse Renaissance-periode. Het is nooit bedoeld geweest om permanent te bewonen en van oudsher in gebruik als jachtslot. Dit is ook niet gek, omdat aansluitend een groot natuurgebied ligt, dat als jachtgebied werd gebruikt. Net als bij veel andere kastelen, is er door diverse eigenaren veel bijgebouwd en gerenoveerd door de eeuwen heen.
Oorspronkelijk is in 1519 met de bouw begonnen in opdracht van Koning Frans I van Frankrijk. Al snel kwam de bouw stil te liggen door gebrek aan geld. Later volgden periodes van leegstand, afgewisseld met hernieuwde bewoning en grootschalige renovaties. Zo gaf koning Lodewijk XIII het kasteel aan de graaf van Orléans en daarna liet zelfs de Zonnekoning, Lodewijk XIV, werkzaamheden aan het paleis uitvoeren.
Uiteindelijk werd het kasteel in 1932 een staatdomein. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werden onder andere de Mona Lisa en de Venus van Milo in dit kasteel veiliggesteld.

Als je een ticket koopt, kan je zowel de tuinen als de binnenkant van het kasteel bezoeken.

Het kasteel is onder andere bekend door zijn dubbele spiraalvormige wenteltrap, die mogelijk ontworpen is door Leonardo Da Vinci. In theorie kan een persoon daardoor de trap oplopen en een andere afdalen zonder elkaar tegen te komen.
We hebben dit uitgeprobeerd, maar helaas, of gelukkig, kun je elkaar wel zien door de lichtschacht in het midden van de trap.

Nummer 4: Château de Cheverny
Toegegeven, ik, Patrick, wilde Château de Cheverny vooral bezoeken door haar bekendheid uit de stripverhalen van Kuifje oftewel Tintin. Kasteel Molensloot, zoals we die kennen uit de avonturen van Kuifje, is gebaseerd op Château de Cheverny. Zelfs de orangerie lijkt op de plek waar professor Zonnebloem werkte aan zijn experimenten. Het kasteel is al jaren in eigendom van dezelfde familie en dat zie je. De tuinen en het kasteel worden prachtig onderhouden. Als je een ticket koopt voor de tuinen, kun je daarmee ook direct het kasteel van binnen bewonderen. Voor de echte fans van Kuifje is er net buiten de entree uiteraard een merchandise winkel en een klein museum.

Nummer 5: Château de Saumur
Een ander kasteel dat bij ons goed in de smaak viel is Château de Saumur. Het is geen super groot kasteel en daardoor minder toeristisch dan andere kastelen die we bezocht hebben. Wat ons bij is gebleven, is de prachtige aanrijroute langs de Loire waarbij je het kasteel, gelegen op een heuvel, al van verre kunt bewonderen. Je kunt kiezen om de auto beneden in de stad te parkeren of om middels een slingerweg naar de top van deze heuvel te rijden. Ook hier vind je parkeergelegenheid. Door de hoge ligging van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de Loire-regio. Uiteraard was de oorsprong van dit kasteel, zijn strategische ligging en werd er in de 10e eeuw begonnen met de bouw van een slottoren. Net als veel andere kastelen in de Loire-streek is het gebouw diverse keren afgebroken, opnieuw opgebouwd, uitgebreid en in de stijl van de Renaissance van nieuw elan voorzien. Uiteindelijk is de gemeente Saumur eigenaar geworden en na een lange periode van verval is het pand volledig gerestaureerd.
Ook hier hebben we besloten om niet het kasteel aan de binnenkant te bewonderen, maar je kunt mooi om het kasteel heen lopen en van de omgeving genieten. Wij hebben koffie gedronken bij het restaurant op de binnenplaats.


Nummer 6: Château d'Angers
Een bezoek aan Château d'Angers is een absolute aanrader, vooral omdat het perfect te combineren is met een uitstapje naar de charmante stad Angers.
Château d'Angers, gebouwd in de 9de eeuw, werd in de 13de eeuw uitgebreid tot zijn huidige indrukwekkende formaat. Oorspronkelijk diende het kasteel als fort, gebouwd op een strategische locatie die al door de Romeinen werd bewoond vanwege zijn defensieve voordelen. Het kasteel torent majestueus uit boven de rivier en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving.
Wat dit kasteel extra bijzonder maakt, zijn de goed onderhouden tuinen die het omringen. Deze tuinen zijn een oase van rust en schoonheid, perfect voor een ontspannen wandeling. Binnen de muren van het kasteel vind je ook de beroemde Apocalypse Tapestry, een van de grootste en meest indrukwekkende middeleeuwse wandtapijten ter wereld.
Comments