top of page

Stadswandeling door Haarlem

Een stadswandeling door romantisch, historisch en culinair Haarlem.

Als inwoners en ambassadeurs van Haarlem willen wij jullie meenemen in al het moois wat deze prachtige stad te bieden heeft. Deze stadswandeling neemt je in circa 1.5 tot 2 uur mee langs diverse bezienswaardigheden. De stadswandeling duurt uiteraard langer als je besluit een bezoek te brengen aan het Frans Hals of Teylers museum, bezienswaardigheden zoals de Bavo kerk of neerstrijkt bij één van de vele koffiebarretjes, eet-/ borrelgelegenheden zoals de Jopen kerk. Deze stadswandeling is uit te breiden wanneer je er voor kiest om ook de Nieuwe Sint Bavo kerk te bezoeken.


Wist je dat je deze stadswandeling kan printen? Zie onderaan deze post het print pictogram.


De stadswandeling start bij NS Haarlem Centraal station. Uiteraard is het mogelijk om op ieder ander punt te beginnen! De stadswandeling eindigt op, de centrale publiekstrekker, de Grote Markt.


1. NS Haarlem Centraal station

Het traject Haarlem - Amsterdam was de eerste spoorweg in Nederland in 1839. Het stationsgebouw dateert uit 1842 en in de huidige vorm wordt het door velen gezien als het mooiste station van Nederland. Het station wordt dan ook graag gebruikt in nationale reclames en zelfs in internationale films (Ocean's Twelve). Reis je niet met de trein of bus dan zijn er diverse parkeergarages in de buurt van het station (parkeergarage Station of Cronjé parkeergarage). Wanneer je de auto ergens anders parkeert, is het alsnog de moeite waard om een van de perrons te bewonderen. Het station kan ook als startpunt gebruikt worden voor de fietsroute door Haarlem-duinen-zee.

Adres: Stationsplein 11L, 2011 LR Haarlem


Verlaat het station aan de zijde waar de bussen vertrekken. Loop via de Kruisweg (rechterzijde Stationsplein, wanneer je met je rug naar het station toe staat) naar de Nieuwe Gracht. Weersta de verleiding om rechtdoor het oude centrum in te lopen, tenzij je eerst even zin hebt in een heerlijke kop koffie bij Ax Specialty Coffee. Sla op de Kruisweg linksaf de Nieuwe Gracht op richting de Hooimarkt. Waar de Nieuwe Gracht overloopt in de Haarlemse rivier het Spaarne, zie je aan de overzijde van het Spaarne, molen de Adriaan.


2. Molen de Adriaan

Op de plek van de voormalige stadsmuren van Haarlem werd 1779 de molen in gebruik genomen. Hier werd achtereenvolgens jarenlang tufsteen, tabak en koren vermalen. In 1932 brandde de molen af. Ondanks een massale geld inzamelactie duurde het tot 2002 voordat de molen hersteld is. Vandaag de dag is de molen een museummolen. Ook wordt de molen gebruikt voor vergaderingen en trouwgelegenheden. Naast de molen de Adriaan, zit het restaurant Zuidam. Hier kan je lunchen, borrelen of dineren aan het Spaarne. Een zekere aanrader op zonnige dagen.

Adres: Papentorenvest 1A, 2011 AV HaarlemVervolg je weg rechtsaf via Koudenhorn naar de Catharijnebrug. Steek de Catharijnebrug over om aan de voet van de molen te komen of ga rechtdoor de Papentorenvest op. Je treft hier de Koepel gevangenis aan.


3. De Koepel gevangenis

In Nederland zijn drie koepel gevangenissen gebouwd. De andere koepel gevangenissen staan in Arnhem en Breda. Deze zijn ontworpen zodat een minimaal aantal bewakers vanuit het midden van de koepel een groot aantal cellencomplexen in de gaten konden houden. Door een daling van het aantal gedetineerden, zijn de koepel gevangenissen niet meer in gebruik.

De koepel gevangenis in Haarlem is vandaag de dag in herontwikkeling. Je kunt er onder andere terecht voor een goede film in de ondergrondse bioscoop, de Filmkoepel. Verder zijn er werkplekken, een campus en een restaurant te vinden. De ontwikkeling oogt nog niet af omdat er nog (studenten)woningen binnen de voormalige complex muren worden gerealiseerd.

Adres: Harmenjansweg 4, 2031 WK Haarlem

Keer via de Catharijnebrug terug naar Koudenhorn. Hier vind je bootverhuur Club Spaarne, zie hierover meer in deze post. Steek de Koudenhorn over, richting de Valkestraat. Loop de Valkestraat in tot je uitkomt bij de Bakenesserkerk.


Vervolg je weg via de Vrouwestraat tot je uitkomt bij de Bakenessergracht. Sla linksaf tot je uitkomt bij de Gravestenenbrug. Nabij de Gravestenenbrug vind je het Teylers museum en de Waag.
4. Gravestenenbrug, Teylers museum en de Waag

Het Teylers museum is het oudste museum van Nederland en is alleen al voor het interieur de moeite waard om te bezoeken. Het museum herbergt onder andere originele tekeningen van Michelangelo, Rembrandt en Rafaël. Een ticket kost €15 p.p. voor volwassenen en €2.50 p.p. voor kinderen van 6 t/m 17 jaar. Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00-17:00.

De bouw van de Waag is afgerond in 1599 en ontworpen door stadsarchitect Lieven de Key. Op de begane grond werden goederen gewogen en op basis van het gewicht werd er belasting over geheven. De locatie aan het water was geschikt zodat schepen konden aanmeren. Tegenwoordig is restaurant 'Taverne de Waag' in dit gebouw gevestigd.

Adres: Spaarne 16, 2011 CH Haarlem


Vanaf de Waag loop je via de Damstraat, het Klokhuisplein en de Riviervismarkt, naar de Grote Markt van Haarlem. Op de Grote Markt heb je een prachtig uitzicht op het Stadhuis en de Bavokerk. Rondom de Bavokerk en de Grote Markt zijn er talloze leuke restaurants en borrelgelegenheden te vinden. Zie onze favoriete plekjes in deze post. Tevens is hier het uitgaansgebied van Haarlem te vinden in en aan de Smedestraat.


Tip voor een uitzicht op de kerk vanaf een intieme, rustige plek: loop de Jansstraat in en sla linksaf de Noorder Schoolsteeg in. Je bevindt je dan in de Wijngaardtuin vanwaar je een mooie view hebt zonder dat je last hebt van andere mensen.


5. De Bavo kerk en het Stadhuis

De Bavo kerk is gebouwd in de periode 1370 tot 1520. De Bavo kerk is van oorsprong een Rooms-Katholieke kerk. In 1578 werd de kerk overgenomen door de Protestanten in de roerige tijden van reformatie en beeldenstormen. Volgens de legende werden de klokken tijdens de vijfde kruistocht door Haarlems strijders meegenomen en in de toren geplaatst. De klokken worden elke avond tussen 21:00-21:30 geklept als signaal voor het sluiten van de stadspoorten. Deze traditie bestaat nog steeds ondanks Haarlem geen vestingstad meer is. Het orgel van de Bavo kerk was bij voltooiing de grootste ter wereld.

Het Stadhuis van Haarlem is één van de mooiere stadhuizen van Nederland. Het Stadhuis is toegankelijk tijdens de jaarlijkse Open Monumentendagen. Het is een absolute aanrader om het Stadhuis dan te bezoeken! De locatie is een zeer geliefde plek voor trouwerijen.

Adres: Grote Markt 22, 2011 RD Haarlem


Loop de Koningstraat in, aan de linkerzijde van het Stadhuis, en sla de eerste straat rechts de Jacobijnenstraat in. Loop de Jacobijnenstraat uit, steek Gedempte Oude Gracht over en je komt via de Drossestraat uit bij de Jopenkerk.


6. De Jopenkerk

In deze voormalige kerk worden Jopen bieren gebrouwen en is een café en restaurant met terras gevestigd. Tot 2010 had het biermerk nog geen eigen brouwerij. Ondertussen is het biermerk door heel Nederland te koop en bekend.


De stadswandeling kan eventueel hier gestart worden wanneer je er voor kiest om de auto te parkeren in de parkeergarage de Raaks.

Adres: Gedempte Voldersgracht 2, 2011 WD Haarlem


Loop, als je met je gezicht richting de Jopenkerk staat, linksaf de Zuiderstraat in. Sla vervolgens de tweede straat rechtsaf, je bent nu in de Gasthuisstraat. Loop de Gasthuisstraat uit tot je op de Botermarkt komt. Steek de Botermarkt over, de Tuchthuisstraat in. Je bevindt je nu in een mooie wijk, de Vijfhoek. Loop vanuit de Tuchthuisstraat, de Lange Annastraat in totdat je uitkomt op het Nieuwe Kerksplein. Vergeet onderweg niet te genieten van de knusse straatjes! Aan het Nieuwe Kerksplein vind je het leuke restaurant in 't goede uur. Ook vind je de ietwat verborgen achteringang van het Proveniershofje. Ga op zoek naar de groene deur aan het Nieuwe Kerksplein 11. Let op, deze deur is alleen overdag geopend. Open de deur en loop door het gangetje dit mooie hofje in. Verlaat het hofje aan de andere zijde waardoor je uitkomt op de Grote Houtstraat. Als de deur gesloten is, loop dan via de Kerkstraat naar de Grote Houtstraat. Wist je dat Haarlem veel verborgen hofjes heeft?

Wil je de stadswandeling wat uitbreiden? Bezoek dan vanaf dit punt de Nieuwe Sint Bavo kerk. Jammer genoeg ligt deze kerk net buiten het centrum en is deze daardoor minder bekend. Dat maakt hem echter niet minder mooi. Het heen en weer lopen naar de kerk, kost je ongeveer 20 minuten. Indien je hiervoor kiest, sla dan vanuit het Proveniershofje rechtsaf de Grote Houtstraat in en sla bij het Raamvest rechtsaf. Je loopt circa 500 meter langs het water rechtdoor tot je bij de Stadsschouwburg bent, die je aan de linkerzijde passeert. Je ziet de Nieuwe Sint Bavo kerk vanzelf liggen aan de linkerkant.


Optioneel: De Nieuwe Sint Bavo kerk

De Nieuwe Sint Bavo kerk is gebouwd in de periode 1895 tot 1930 en is naar grootte de tweede Rooms-Katholieke kerk van Nederland. Met deze kerk kregen de Katholieken toch weer een waardige evenknie van de oude Sint Bavo kerk die in de 16de eeuw in Protestantse handen kwam. Keer na het bezoek, via de Stadsschouwburg terug naar de kruising van het Raamvest en de Grote Houtstraat om de wandeling voort te zetten.

Adres: Leidsevaart 146, 2014 HE Haarlem


Heb je niet gekozen voor deze optie? Sla dan bij de kruising van de Grote Houtstraat en Raamvest, linksaf het Raamvest op. Loop circa 100 meter langs het Gasthuisvest en sla linksaf het Groot Heiligland in. Je vindt je aan je linkerzijde het Frans Hals museum.


7. Frans Hals Museum

Het Frans Hals museum lijkt op het hele kleine zusjes van het Rijksmuseum wat betreft sfeer en collectie. De collectie bestaat uit kunststukken van de stad zelf en richt zich met name op de 17de eeuw maar herbergt ook moderne kunst dat je kan vinden op de andere locatie, de Hal, op de Grote Markt. Een bezoek aan het museum kost €16 p.p, kinderen tot 18 jaar zijn gratis. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00-17:00.

Adres: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem


Als je het museum niet bezoekt, loop dan rechtdoor de Groot Heiligland op tot je uitkomt bij de Gedempte Oude Gracht. Steek deze over de Schagchelstraat in. Heb je trek in een lekker Spaans broodje of een Spaanse borrel voor thuis? Sla Jamón Jamón dan vooral niet over.


Loop de Schagchelstraat uit, de Warmoesstraat in, totdat je uitkomt bij de Sint Bavo kerk en de Grote Markt. Hier ben je in het centrum van de stad en aangekomen bij het einde van de tour. Sluit de stadswandeling vooral af met een borrel. Een aanrader is Wijnlokaal Louwtje voor een lekker glas wijn! Maar in het bruisende stadshart zijn ontzettend veel leuke plekjes om na te genieten van de wandeling. We hopen dat je genoten hebt en voor lunch, koffie of diner tips kun je terecht op een van onze andere Haarlem blogs.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page